Bewoners en bezoekers (1)

Leuk met kids: ijsvogels spotten.

Het ijs is gesmolten, maar de ijsvogels malen er niet om. Zij hebben lentekriebels! Er wordt dus flink geflirt door deze blauw oranje casanova. En dat alles vlak onder je neus, hier in het Diemerpark.

Er zijn maar weinig ijsvogels in Nederland. Maar wist je dat er in ons Diemerpark meerdere ijsvogels wonen? Grappig weetje: ijsvogels houden helemaal niet van ijs! De ijsvogels waren dan ook erg blij toen er, door “Vrienden van het Diemerpark”, wakken werden gehakt in het ijs deze winter. Zodat de ijsvogel familie weer bij hun visjes kon komen. Strenge winters zijn niets voor een ijsvogel. Schaatsen is niet hun ding.

Het liefst zitten de ijsvogels in het Diemerpark heerlijk in het zonnetje. En nu het lente wordt, lonken de mannetjes naar de vrouwtjes. En soms volgt er een aanzoek. Zo zal ijsvogel Olaf ijsvogelvrouw Elsa in maart ten huwelijk vragen. Hier in het park. Niet met een ring, maar met een vis. En als het een lekkere vis is, zullen er vele romantische nachten gaan volgen. Samen op een mooie tak boven het water. Genietend van de stilte.

Het eerste wat de baby-ijsvogels zullen leren van Olaf en Elsa is hoe zij zelf vis moeten vangen. Ze oefenen eerst met kleine stokjes in het water, tijdens de ‘visles’. Deze visles duurt 1 à 2 dagen. Kort van duur, maar intensief. Een soort bootcamp voor baby ijsvogels dus. Hoe sneller ze het leren, hoe eerder papa en mama ijsvogel tijd hebben voor zichzelf. En voor een 2e of 3e leg. IJsvogels lijken dus wel een beetje op ons mensen.

Waarin ze ook op ons lijken is dat ze houden van het graven van tunnels. Niet in de grond, maar in een rechtopstaande oeverwand. Deze is speciaal voor Olaf en Elsa aangelegd in het Diemerpark. Ze wonen daar met uitzicht op een prachtige plas. Een soort bovenwoning dus, wel zo handig en veilig. Hun kersverse optrekje heet “Broedwand Akkerswade”. Hun tuin is dezelfde als die van ons: het gehele Diemerpark.

Nieuwsgierig geworden naar deze blauw-oranje flierefluiter?
Ga er eens op uit en ontdek hoe leuk deze bewoners van het Diemerpark zijn!