Bewoners en bezoekers (2)

Leuk met vrienden: skeeleren in de natuur.

Niet iedereen is blij met de rechte asfaltpaden in het Diemerpark. Maar skeeleraars kan het niet glad en recht genoeg zijn! Dat geldt ook voor Jan Verhulst. Al moeten die paden wel omringd blijven door wilde natuur. Eigenlijk geniet hij daar nog meer van. En van het samenzijn.

Dit is Jan Verhulst (2e van links) met zijn maatjes. Jan behoort tot de allereerste bezoekers van het Diemerpark. Of zoals hij het zelf bijna poëtisch zegt: “Ik kwam hier al skeeleren toen het asfalt over ‘het gif’ nog warm was.”
Met ‘het gif’ bedoelt Jan de voormalige vuilnisbelt waar het Diemerpark op ontstaan is.
Maar aan de natuur te zien, die uit haar voegen barst, valt het met dat ‘gif’ wel mee.

Iedere zondag komen Jan en zijn vrienden een rondje skeeleren.  Van exact 3,2 km. Met als beloning koffie bij hun vaste stek, de Espressofabriek op de IJburglaan. Lekker!
Dat je voor gezelligheid niet per sé naar de civilisatie hoeft op IJburg, blijkt uit de vriendengroep van Jan. Lachend genieten zij zichtbaar van hun samenzijn.

Maar ook de vriendelijkheid van de mensen die zij ontmoeten benoemt Jan als iets moois van het park. “We maken soms een praatje met een blinde man die wij hier geregeld tegenkomen”, zegt hij.
Graag hadden wij ook hem geïnterviewd, maar hij was er nu niet.

Hard gaan op de rechte stukken is heerlijk, maar genieten doet Jan het meest van de prachtige bloemenweiden met paarse stekelige bolletjes (kaardenbollen, redactie) in de zomer. Voor de vogelaar in hun midden is het park ook een walhalla, legt Jan uit.

“Is de blauwborst trouwens nog steeds in het park te vinden?” vraagt hij zich af. Hij hoopt dat het park zo wild en natuurlijk blijft zoals het nu is. “Ik hoop niet dat het door de oprukkende civilisatie vol komt te staan met gebouwen en gebouwtjes of dat er meer auto’s gaan komen op het asfalt.”
Goed nieuws voor Jan: de blauwborst (die toevallig ook Jan heet) woont hier nog, samen met de andere blauwborsten. Die vroeg zich laatst al af wanneer de andere Jan, samen met zijn vrienden, weer eens voorbij komt skeeleren.p de vraag wat Jan het minst leuk vindt aan het park antwoordt hij de auto’s die er in het weekend rijden en de loslopende honden, die voor de skeeleraars en de natuur hinderlijk kunnen zijn. “En een nog gladder asfalt zou ook wel fijn zijn, want dan kunnen wij skeeleraars nog harder gaan”, zegt Jan lachend.

Maar Jan, als je zo hard gaat zie je die mooie bloemenweiden niet meer! 🙂

Ook zin gekregen om eens lekker te gaan skeeleren?
Ga er eens op uit en ontdek hoe leuk skeeleren in de natuur kan zijn!