Bewoners en bezoekers (3)

Leuk met het hele gezin: konijntjes tellen.

Sinds kort staan ook konijnen op de rode lijst van beschermde dieren in Nederland. In het Diemerpark zitten gelukkig nog meerdere kolonies, iets om trots op te zijn.
Zij woonden er al voordat IJburg er was, en ze waren een van de eerste bewoners van het Diemerpark. Je zou dus kunnen zeggen dat wij regelmatig over hun huis en door hun tuin heen wandelen. Maar daar trekken ze zich weinig van aan. Hoe mooi kan het zijn.

Dit is Hazelaar met zijn familieleden van de Sandelvoorde kolonie in het Diemerpark. Hazelaar heeft glanzende helderbruine ogen, die soms, als de zon erin schijnt, lijken te branden als vuur. Bij opkomende of ondergaande zon is de kans groot dat je dat van dichtbij kunt zien, want de konijnen in het Diemerpark zijn niet bang van ons mensen. Ze zijn wel bang van loslopende honden. En voor een aantal dieren in het Diemerpark vormen konijnen een lekker hapje: roofvogels, wezels, hermelijnen en …familie vos!

Hazelaar en zijn familie leven in een konijnenburcht, een gangenstelsel dat onder de grond uitkomt bij de master bedrooms. In de lente worden zelfs speciale kraamkamers ingericht voor de konijnenmama’s en hun baby’s. De aparte ondergrondse nestkamers liggen aan het uiteinde van één à twee meter lange gangen. Helaas passen wij zelf niet in die gangen, want dat moet een prachtig gezicht zijn. Maar als je geluk hebt, kan je in de lente wel een klein konijntje zijn hol uit zien kruipen, zijn eerste hupjes zien doen en een klein wipneusje de eerste frisse lucht van zijn leven zien opsnuiven.

In de prikkelige lage struiken en takken bij de uitrenveldjes kan je ze spotten, en als je van de verharde paden af gaat kan het zomaar zijn dat je een heel groepje tegenkomt.
De burcht van Hazelaar, de grootste konijnenburcht van het park, is gelegen in het  struingebied bij de sportvelden. Sinds de gemeente plannen heeft gemaakt om precies daar, en niet op nieuw land in het IJmeer, sportvelden aan te leggen, wordt de burcht ook wel aangeduid als de Waterschapsheuvel. Gelukkig blijft het vooralsnog bij plannen, en hebben al vele IJburgers de petitie getekend voor het behoud van Hazelaars zelf ontworpen en gegraven huis, door insiders op IJburg ook wel een “selfie” genoemd.

De meeste konijnen in het Diemerpark zijn egaal lichtbruin en zijn echte ‘wilde’ konijnen. Af en toe zit er bijvoorbeeld een zwart konijn tussen, of een vermenging van wild en tam. Zo’n konijn heeft vaak witte vlekken op zijn vacht. De gefokte soorten doen het redelijk in het park, al leven ze soms minder lang doordat ze bevattelijker zijn voor ziektes (waaronder virusinfecties), of minder snel schuilen bij gevaar. Dan worden ze er eerder uitgepikt door een roofvogel. Je ziet konijnen soms op hun achterpoten staan, dat doen ze als er gevaar dreigt. Zo waarschuwen ze de andere konijnen die minder goed opletten. Oorspronkelijk zijn wilde konijnen dus lichtbruin, maar tegenwoordig is het een beetje een mengelmoes van allerlei soorten geworden, die in goede harmonie met elkaar leven.

Konijnen leven dus in een grote groep samen, en beschermen elkaar, maar hechten, net als wij mensen, ook erg aan hun familie. Zo leven ze binnen de groep in familieverband, en heeft iedere familie wel zijn eigen wc. Net als mensen gaan ook zij liever niet bij de buren poepen. Als je een konijnenhol tegenkomt, kan je de wc wel bezichtigen. Die is namelijk niet in de burcht, maar daar net buiten. Leg je (klein)kind wel even uit dat de kleine balletjes geen dropjes zijn, maar konijnenkeutels. Wist je trouwens dat die uitstekende mest zijn voor de planten en lente-bloemetjes in het park?

Ook zin gekregen konijnen te gaan spotten?
Ga er eens op uit en ontdek hoe leuk konijnen in de vrije natuur kunnen zijn!